Hartcoherentie betekent dat je hartslag in balans is met de andere ritmes van je lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je ademhaling en je bloeddruk. Emoties, gevoelens en gedachten beïnvloeden je hartritme. Door deze ademhalingstechniek, kun je emotioneel en geestelijk weer tot rust komen. Dit heeft als gevolg dat je lichaam weer kan ontspannen.

Hoe train je hartcoherentie?

Het is mogelijk om dit te trainen. Dit kan je doen door twee tot drie keer per dag voor 7 tot 10 minuten bewust rustig te ademen. Je telt dan  bijvoorbeeld vijf tellen in en vijf tellen uit. Als dt oke voelt mag je je handen op je hart leggen en met aandacht bij je hart doorademen. Op deze manier beïnvloed je de autonome ademhaling en daarmee ook jouw hartritme. Meditatie en yoga kunnen ook helpen om jouw hartcoherentie te verbeteren.

Hiermee creëer je de drie belangrijke stappen: 

  1. Hartademhaling
  2. Hartfocus
  3. Hartgevoel
Wat doet hartcoherentie?
Het heeft invloed op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie.
Focus je op positieve emoties, zoals dankbaarheid, liefde en tevredenheid. Dit zijn emoties met een hoge frequentie en die hebben een gunstig effect op je hartcoherentie. Meditatie en yoga kunnen hierin ook van toegevoegde waarde zijn.
Synoniemen:  Coherent hartritmepatroon, Samenhangend hartritme.