Maankalender huidige maanstand en maanfases

Wil je weten wat de huidige stand van de maan is? Dan hebben wij iets handigs voor jou. Zie hieronder de exacte stand van de huidige maan van dit moment! Het kan je helpen te begrijpen wat er emotioneel speelt als jij maangevoelig bent, een nieuw project wilt starten, of juist iets aan het afronden bent. Onder de huidige maanstand lees je per maanfase wat van belang kan zijn met manifesteren en om je af te stemmen op de maancyclus. Met deze Maankalender van de huidige maanstand en maanfases kom jij meer te weten over de cyclus van de maan.

Maankalender huidige maanstand en maanfases

MAANSTANDEN EN MAANFASES- HUIDIGE MAANSTAND

DOOR MIREILLE VAN RIJN

De Maan heeft invloed op onze waterhuishouding en wat iedereen al weet natuurlijk ook op eb en vloed. Je kunt je dus voorstellen wat de maan dus voor invloed op ons mensen en onze emoties heeft. Water staat voor emoties en de maan beïnvloed water. Water is het hoofdbestanddeel van ons menselijk lichaam en het percentage water waaruit wij bestaan schommelt rond de 55 à 60 procent. Bij mannen is het percentage iets hoger dan bij vrouwen. Dit verschil is vanwege het verschil in vetgehalte. Ook neemt het gehalte af met onze leeftijd.

De Maan en onze vochthuishouding:

En wist je dat een zuigeling uit 75 procent water bestaat en een embryo zelfs voor 80 procent uit water? Ook heeft de maan invloed op manifesteren, creëren, oogsten, zaaien en groei. Zo is het bijvoorbeeld het beste om nieuwe plannen uit te starten rond nieuwe maan en zaken af te ronden en te oogsten bij volle maan. We leggen je graag het een en ander uit over de invloed van de maan.

Mannelijk en vrouwelijk:
De zon is mannelijk en de maan is vrouwelijk. In de astrologie bepaald de zon jouw geboorteteken,  je sterrenbeeld. Het teken waar de zon is staat bepaald dus wie jij vanuit je hart en van binnen bent. Als we dan in jouw geboortehoroscoop zouden kijken waar jouw maan in staat, kunnen we zien hoe jij emotioneel bent en waar jouw emotionele behoeften liggen. Dat beschrijf ik vast nog eens in een ander artikel.

 

Acht fases van de maan:

De maan heeft via een cyclus verschillende fasen, er zijn 8 fases.  Belangrijk om te weten is dat de maan om de aarde draait en de aarde om de zon. De maanfasen zijn het resultaat van de veranderende hoeken tussen de aarde, de maan en de zon. Er zijn 8 fasen die ik hier ook zal belichten. We starten met de nieuwe maan, de gaat via de wassende maan weer naar een volle maan. Een wassende maan beweegt van een nieuwe maan naar een volle maan en wordt steeds groter aan de hemel.

 

Een afnemende maan beweegt van een volle maan naar een nieuwe maan en zal iedere nacht kleiner worden. Na de volle maan krijgen we een afnemende maan en beginnen we weer opnieuw bij een nieuwe maan. Dit alles heeft dan weer te maken met de positie van de zon ten opzichte van de maan. Vanaf de aarde zien we altijd een deel van de maan dat door de zon wordt beschenen. Wat betekenen deze verschillende maanstanden dan precies voor jou?

DE NIEUWE MAANFASE

Dit is een heel opwindende fase van de maancyclus. Het zal aanvoelen als een rustige energie waarin er iets nieuws op komst is. Waar het in deze fase om gaat is dat je een begin gaat maken met manifesteren, visualiseren van je dromen en wensen. In deze fase is het belangrijk dat je daar tijd voor vrij maakt.

 • Deze fase start 1 tot 3.5 dagen na de afnemende maanfase na het laatste kwartier.
 • Plant nu de zaadjes van de toekomstdromen en wensen.
 • De steekwoorden van deze fase zijn: potentie van je dromen en wensen en een schone start. (lei)
 • Nieuwe maan is geschikt om:plannen te maken, een nieuw project te zegenen, goede voornemens te beginnen, wensen uit te spreken, te vasten of een sapdagje te doen (omdat het ontgiftende vermogen van het lichaam nu het grootst is)en ook om zieke bomen snoeien is dit de beste fase.
 • De nieuwe maan is niet geschikt om:alcohol, nicotine en cafeïne te nuttigen.

WASSENDE MAAN- DE JONGE MAANSIKKEL

Vervolgens komen we in wassende maan terecht. Hierbij zie je een klein deel van de maan en wordt dit deel iedere dag groter. We werken in deze fase dus naar volle maan toe. Dit is de fase dat je je dromen en wensen de ruimte en gelegenheid geeft te bloeien en te laten welvaren. Zie de zaden die je geplant hebt voor je ontkiemen als prachtige bloemen die zich openen.

Stel je zelf voor dat de maan beweegt van volledig onzichtbaar naar volledig, krachtig en vol zichtbaar. Je synchroniseert dit dus eigenlijk met je dromen en wensen die je wilt manifesteren.

 • Deze fase start 3.5 tot 7 dagen na de nieuwe maan.
 • Neem tijd en onderzoek je dromen.
 • De steekwoorden van deze fase zijn: Vooruitgang, geloof, vertrouwen en durf.
 • Wassende maan is geschikt omactie te ondernemen, te trouwen, te sporten, te bevallen, aan te komen, bij te slapen, te werken aan relaties, werk, studie en gezondheid: alles wat het lichaam opbouwt en versterkt, werkt dubbel zo goed.
 • Niet geschikt omwonden te genezen, vlekken te verwijderen, af te vallen.

DE EERSTE KWARTIERFASE

Totdat de maan halfvol is, spreken we van het 1e kwartier. Tijdens het eerste kwartier onderweg naar de volle maan is er een halve maan zichtbaar. Tijdens deze fase van de cyclus kunnen er onzekerheden en twijfels bij je opkomen over je eigen kunnen om te kunnen manifesteren en je dromen neer te kunnen zetten.

Zou dit wellicht een test kunnen zijn? Wil je nog steeds dat deze dromen en wensen uitkomen of zie je het doel er niet meer van in? Wil je het niet meer vanuit je hart? Of is het zo dat je nog even je dromen en wensen bij mag stellen en filteren? Datgene dat je liever niet wenst mag je dan ook vergeten zodat je je volledig kunt focussen op dat wat je wel en echt vanuit je hart wenst!

 • Deze fase start 7 tot 10.5 dagen na de nieuwe maan.
 • Het is nu de fase om er echt voor te gaan
 • De steekwoorden die bij deze fase horen zijn filteren, uitdaging, vertrouwen en betrokkenheid.

DE WASSENDE – MAANFASE – GIBBOUS MAAN

Gibbous betekend ‘als de maan bijna vol is’, uitpuiling.   Als de maan steeds voller aan het worden is hebben we uithoudingsvermogen nodig. De tijd van niet opgeven. Zorg dat angsten en ego nu niet je plannen versnipperen. Probeer je open te blijven stellen voor alles dat het leven je laat zien en leer ervan.

Kijk waar je zaken en ideeën in je leven kunt veranderen om je doelen daadwerkelijk te kunnen realiseren en verander de dingen die je moet aanpassen. Dit si een hele mooie fase om je plannen te heroverwegen en herzien. Herzie ze alsof je nu met de finishing Touch bezig bent zodat je alle potentie die het heeft vergroot. Reset.

 • Deze fase start 10.5 tot 15 dagen na de nieuwe maan.
 • Nu is het belangrijk dat je koers weet te houden
 • De steekwoorden die bij deze fase horen zijn verbeteren, aanpassen en aanpakken.
 • Wassende maan is geschikt om: actie te ondernemen, te trouwen, te sporten, te bevallen, aan te komen, bij te slapen, te werken aan relaties, werk, studie en gezondheid: alles wat het lichaam opbouwt en versterkt, werkt dubbel zo goed.
 • Niet geschikt om: wonden te genezen, vlekken te verwijderen, af te vallen.

 

VOLLE MAAN FASE

We zijn bij de volle maanfase aangekomen. Dit is het hoogtepunt van onze maancyclus. Instinctief en intuïtief, instinctief is nog sterker uitgedrukt weten we dat er dingen staan te gebeuren. We voelen en weten dat onze wensen en dromen op het punt staan zich werkelijk te manifesteren. Als het echt gaat gebeuren dan zal dat in deze fase voel en zichtbaar zijn.

Echter kan het ook gedeeltelijk zichtbaar zijn, dat ligt aan de doelstelling die je hebt. Dan is het een prachtige aanmoediging om door te gaan. Er zijn bijvoorbeeld dromen en wensen die tijd nodig hebben en het is al prachtig als het zich al voorzichtig laat zien. Stel je ook open voor aanwijzingen en ingevingen in deze fase. Analyseer je emotionele patronen en zorg dat je dankbaarheid voelt in wat je nu al hebt bereikt. Zie het als een aanmoediging dat je op de goede weg zit.

 • Deze fase start 15 tot 18.5 dagen na de nieuwe maan.
 • Dit is de alles op niets fase
 • De steekwoorden voor deze fase zijn dankbaarheid, vergeving, oogsten en resultaten.
 • Volle maan is geschikt omzwanger te raken, sociale uitjes te hebben, te vrijen, helderziende waarnemingen te hebben, een laatste zetje te geven om doelen te bereiken, te werken met geneeskrachtige kruiden en planten (die nu de meeste kracht hebben), kristallen ‘op te laden’ in het maanlicht.
 • Niet geschikt om: bij te slapen, bomen te snoeien, operaties te ondergaan (want bloedingen kunnen heviger zijn), te herstellen van ziekte.

AFNEMENDE MAANFASE

En dan is het tijd voor de afnemende maan: de periode waarin de maan avond na avond weer kleiner lijkt totdat er de maan niet meer zichtbaar is. De linkerhelft van de maan is nu te zien. ‘De sikkel’ die zichtbaar is wordt nu steeds kleiner in deze fase. Bij afnemende maan is het tijd om op te ruimen, af te stoten, afscheid te nemen, knopen door te hakken en negatieve invloeden in je leven los te laten.

Afnemende maan spoelt dingen energetisch uit, het zweet en het ademt uit.  Het nodigt uit tot activiteit en het aanwenden van nieuwe energie. Na de intense volle maanfase kun je het gevoel hebben om terug te vallen. Dat kan komen omdat je grotere verwachtingen had dan dat je denkt te hebben ontvangen.

Je hebt wellicht voor je gevoel alles gegeven en wil je nu tot rust komen in deze fase van de cyclus. Neem dan ook gewoon je ontspanning en je rust. Hoe meer je je met de maan en haar fases en cyclus verbindt hoe makkelijker deze fasen zullen verlopen. En ook hoe beter je er gebruik van leert maken op een natuurlijke wijze.

 • Deze fase start 3.5 tot 7 dagen na de volle maan.
 • Mediteer, ontspan, ademhalingsoefeningen en yoga.
 • De steekwoorden die bij deze horen zijn ontspanning, acceptatie, aanvaarding, resetten en hergroeperen.
 • Afnemende maan is geschikt om: af te kicken van verslavingen, een slechte gewoonte af te leren, gewicht te verliezen, een relatie of vriendschap te beëindigen, operaties te ondergaan, bomen te snoeien, schoon te maken, in de tuin te werken.
 • Niet geschikt om: nieuwe projecten te starten, om in gewicht aan te komen.

 

LAATSE KWARTIERFASE

Deze maanfase kan best lastig zijn. De maan is nu halverwege de intense, wonderlijke en mysterieuze volle maan en de scheppende nieuwe maan met nieuwe potenties en scheppingskracht. Het is nu tijd om opnieuw te onderzoeken en oriënteren, terwijl we weten dat bepaalde dingen niet hebben gewerkt voor onszelf en het opgelost is op universeel niveau. Vermoeidheid kan nu ook een rol spelen terwijl we juist nu echt even door moeten zetten.

Het is nu niet de tijd om uit te rusten en niks te doen. Spanning is nu best heel voelbaar vanuit een bepaalde stand van het samenspel tussen de zon en de maan. Weten dat je bepaalde zaken echt los moet gaan laten en het van binnen liever vast willen blijven houden kan een behoorlijke opgave zijn. Het is nu tijd om ruimte te maken voor al het nieuwe dat in aantocht is.

 • Deze fase start 7 tot 10.5 dagen na de volle maan.
 • Waar ben je nu bewust van, wat weet je nu?
 • De steekwoorden die bij deze fasen passen zijn vertrouwen, balans, evenwicht en herwaarderen.

DE ASGROUWE MAANFASE-BALSAMIC MAAN

Balsamic maan heeft haar naam te danken het woord balsamiek wat geneesmiddel en verzachting betekend. Vanuit het Frans betekent het prettige geur. Waar het om gaat bij deze maan is de laatste fase voor de nieuwe maan. We hebben een cyclus afgelegd via dromen en wensen in manifestatie en verwezenlijking in wat er wel en niet mogelijk is, via acceptatie en aanvaarding, overgave en vergeving en nu is het tijd voor verzachting en heling.

De cyclus is bijna rond en klaar voor een nieuwe ronde. Terwijl we ons voorbereiden op de nieuwe start die de Nieuwe Maan brengt moeten we maandelijks inventariseren. Door bewust met de maancyclus te leven is dit de tijd om het rustig aan te doen en te ontspannen. Begin weer aan je ware dromen en wensen te denken terwijl je in de ontspanning gaat. Zorg voor inspiratie en visualiseer dat alles mogelijk is. Mediteer of maak gebruik van yoga.

 • Deze fase start plus minus 10.5 dagen na de volle maan en loopt tot aan het begin van de nieuwe maancyclus, de nieuwe maan.
 • Vrijlaten is vaak het toverwoord, daar zit minder ‘moeten’ achter. Iets vrijlaten geeft ruimte waardoor het vanzelf los laat als het niet meer bij je hoort.
 • De steekwoorden die bij deze fasen passen zijn verzachting, overgave, genezing en heling.
 • Deze maan is geschikt om: tot jezelf te komen, te mediteren, te reflecteren, inzichten te laten bezinken, te bezinnen, te vertragen.
 • Deze maan is niet geschikt: om veel van jezelf te vragen.

© Mireille van Rijn – www.puurmedium.nl – www.mireilleweetmeer.nl (bronvermelding)

Deze tekst mag gedeeld worden mitsdien bronvermelding duidelijk vermeld wordt.

Lijkt het leuk meer technische kanten over de Maanfasen en zonsverduistering te lezen? Kijk dan eens op deze site.