De Melkweg, het Melkwegstelsel of het galactisch stelsel is het spiraalvormige sterrenstelsel van gemiddelde grootte, waarin ons zonnestelsel zich bevindt. Vanaf de Aarde zien we de Melkweg van binnenuit als lichtende band die de hemel omspant, mits het donker genoeg is. Door lichtvervuiling is de Melkweg op sommige plaatsen moeilijk of niet meer te zien.

 

 

Is de melkweg ontstaan uit gemorste melk?

Het stelsel bevat oude en nieuwe sterren, stof en gaswolken.  De vorm was lastig te duiden voor de astronomen omdat de Aarde onderdeel is van het sterrenstelsel.

In de mythologie van diverse volkeren werd er uitleg gegeven over de Melkweg en het ontstaan er van. Volgens de Egyptenaren ontstond het uit de gemorste melk uit de uier van de hemelse koe. De poten van de koe steunden op de vier hoeken van de Aarde.

In het Oude Griekenland zou god Zeus een baby aan zijn vrouw Hera gegeven hebben om te zogen, maar het was niet haar baby en zij duwde de baby weg en er morste melk wat de Melkweg is.

Bij de Kelten heet het de Ketting van Lugh, dat heeft te maken met het feest Lughnasadh, het feest van Overvloed, het Oogstfeest.

In Noorse mythologie sprak men over het ontstaan van de kosmos uit een samenspel van een wereld van nevel (Niflheim) en een wereld van vuur (Muspelheim) in de zogenaamde Ginnungagap, een kosmische lege kloof. Eerst werd dit het oerwezen Ymir, maar dit gigantisch wezen is dan opgeofferd om er de werelden mee te construeren. Zijn wenkbrauwen werden rondom de mensenwereld gelegd om deze tegen andere gigantische krachten te beschermen.

En de Azteken noemden de Melkweg  “Mixcoatl” dat betekent wolkenslang. Zij hadden een God die ook zo heette.

 

Meer weten over dit onderwerp? vraag een van de medewerkers van Puur Medium® van ©Mireille online en weet Meer! Kijk in het profiel van de consulent of er kennis van is.

*copyright tekst: Puur Medium® van ©Mireille Online (tekst mag alleen vermenigvuldigd/gekopieerd worden met bronvermelding: www.puurmedium.nl ®)