Grenzen

Anderen helpen: In het leven krijgen we geleerd om een goed mens te zijn door anderen te helpen. Toch kunnen we dan gaan bemerken tegen een grens aan te lopen. Als we oprecht met ons zelf willen omgaan dan zullen we deze grenzen mogen bewaken. Er op letten. Er ook iets van te zeggen als je grenzen gaat ervaren.

Nee zeggen: Het kan een lastig proces zijn om Nee te zeggen  Om aan te geven dat een situatie je niet langer dient. Dat het je energie kost om je er nog mee te verbinden. Je kan je angstig gaan voelen. Bang zijn om afgewezen te worden. Het verloopt absoluut niet altijd gladjes als je voor jezelf opkomt. Jezelf niet langer negeert in dat wat je voelt. Een grens.

Grens leren aangeven

Noodzakelijk: Toch is het absoluut noodzakelijk om grenzen te voelen. Te ervaren dat je vriendelijk met jezelf wilt omgaan. Dat je gaat voelen wat je anders zou willen doen in een bepaalde situatie. We hebben  namelijk grenzen nodig. We kunnen in contact met anderen namelijk ook onze energie verliezen.  Als je dan te lang doorgaat met geven dan kan je je steeds vermoeider gaan voelen. Een tekort aan energie gaan ervaren. Dat is niet de bedoeling.

In het geven aan anderen kan dus een grens naar voren komen. Een voelen van dat je dit zo niet meer wilt. Door minder te geven aan een ander houd je meer energie over voor jezelf. Je zorgt dan beter voor jezelf. Daardoor kan je meer in je hart komen of blijven. Meer energie gaan ervaren die je kan gebruiken om meer te voelen wat jij wilt ervaren in dit bestaan.

Je bestaansrecht is er al. Dat heb je meegekregen toen je op aarde kwam. Wat jij mag doen is je bestaansrecht te leven. Dus een grens aangeven als je die voelt. Nee zeggen in een situatie waar een ander teveel van je verlangt. Zo geef je een ander namelijk de kans om zelf te vallen en opstaan. Dat heeft die ander nodig. Want die kan zo ook leren dat er grenzen zijn. Die kan  zijn eigen innerlijk kracht gaan voelen en gebruiken. Dan ontstaat er een win win situatie. Wat absoluut mooi is te noemen.

Heb je moeite met het aangeven van grenzen, of loop je tegen andere dingen aan met dit thema? J kunt o.a. bij Diety terecht voor al je persoonlijk vragen en tips!