Fytotherapie of Kruidengeneeskunde

Het woord Fytotherapie betekent “Genezen door middel van planten”. Fytotherapie is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. De Fytotherapie maakt gebruik van uitsluitend de geneeskracht van planten. Denk hierbij aan plantendelen en/of natuurlijke – en plantaardige bereidingen.

 

Een goede gezondheid brengt geluk in het leven

De niet werkzame stoffen van de planten worden ook gebruikt. Deze zorgen ervoor dat de werkzame stoffen makkelijker kunnen worden opgenomen. Tegenwoordig worden onder strenge controle (G.M.P) producten samengsteld. Denk hierbij aan zowel:

  • de bodemsamenstelling
  • milieuverontreiniging
  • klimatologische omstandigheden
  • het aanplanten
  • zaaien en oogsten van de planten.

    Een goede gezondheid is voor de mensen een van het meest belangrijkste geluk in hun leven. Wanneer iemand zich gezond voelt ervaart diegene zich lichamelijk en geestelijk in balans. Om deze balans te behouden moet men ook op een goede voeding letten. U kunt uw goede voeding ondersteunen met natuurlijke kruidengeneesmiddelen.

Eeuwen oude waarden vinden bevestiging in huidige wetenschap.

De eeuwenoude waarden van traditioneel gebruikte kruiden en planten worden bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Veel culturen maken gebruik van de traditie van kruiden en planten. Denk hierbij aan de kennis van de Indianen uit Noord en Zuid-Amerika, de Ayurvedische geneeskunst uit India en de Chinese kruiden geneeskunde en niet te vergeten onze eigen Europese kruidenleer.

Vroeger werd er veel gebruikt gemaakt van gedroogde kruiden en kruidenmengsels  waar thee van getrokken werd. Ook werd er gebruik gemaakt van afkooksels (decocta), aftreksels op waterbasis (infusen) en perssap van verse planten (succus). Een juiste oplosmiddel gebruiken is vanhet grootste belang. Hierdoor kunnen werkzame stoffen en hulpstoffen in hoge concentraties in de oplossing verkregen worden. Die kunnen dan goed in het lichaam worden opgenomen.

Als oplosmiddel wordt veelvuldig een mengsel van alcohol en water gebruikt. Alcohol is een natuurlijke conserveringsmiddel. Er  hoeven hierdoor geen chemicaliën te  worden toegevoegd voor het bewaren van de oplossingen. Alcohol heeft ook als voordeel dat vluchtige oliën en vetachtige stoffen er makkelijk in worden opgenomen.

De geneesmiddelen worden uit de hele plant of uit delen van de plant bereidt. Hierdoor behouden de werkzame stoffen hun oorspronkelijke vorm en samenstelling. De risico op bijwerkingen is daardoor minimaal. Toch is uit ervaring gebleken dat sommige kruiden hoofdpijn, diarree, duizelingen en misselijkheid kunnen veroorzaken. Verminder dan tijdelijk de dosering of stop het gebruik.

Bij een operatie of het gelijktijdig gebruik van reguliere middelen kan er eventueel een vermindering van werking optreden. Vraag aan uw arts, drogist of apotheek wat voor gevolgen dit voor u kan hebben

Meer weten over dit onderwerp?  vraag een van de medewerkers van Puur Medium® van ©Mireille online! Kijk in het profiel van de consulent of er kennis van is.

 

copyright tekst: ©Puur Medium van ©Mireille Online (tekst mag alleen vermenigdvuldigd/gekopieerd worden met bronvermelding: ©www.puurmedium.nl)