Fytotherapie of Kruidengeneeskunde

Het woord Fytotherapie betekent “Genezen door middel van planten”. Fytotherapie is net als homeopathie een natuurgeneeswijze. De Fytotherapie maakt gebruik van uitsluitend de geneeskracht van planten, plantendelen en/of natuurlijke en plantaardige bereidingen.

Zelfs de niet werkzame stoffen van de planten worden gebruikt, omdat deze ervoor zorgen dat de werkzame stoffen makkelijker kunnen worden opgenomen. Tegenwoordig worden onder strenge controle (G.M.P) van zowel de bodemsamenstelling, milieuverontreiniging, klimatologische omstandigheden als het aanplanten, zaaien en oogsten van de planten de producten samengesteld.

Een goede gezondheid is voor de mensen een van het meest belangrijkste geluk in hun leven. Wanneer iemand zich gezond voelt, voelt diegene zich lichamelijk en geestelijk in balans. Om deze balans te behouden moet men ook op een goede voeding letten. U kunt uw goede voeding ondersteunen met natuurlijke kruidengeneesmiddelen.

De eeuwenoude waarden van traditioneel gebruikte kruiden en planten worden bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Er zijn vele culturen die gebruik maken van de traditie van kruiden en planten zoals, de kennis van Indianen uit Noord en Zuid-Amerika, de Ayurvedische geneeskunst uit India en de Chinese kruiden geneeskunde en niet te vergeten onze eigen Europese kruidenleer.

 

Vroeger werd er veel gebruikt gemaakt van gedroogde kruiden en kruidenmengsels, waar thee van getrokken werd, alsmede van afkooksels (decocta), aftreksels op waterbasis (infusen) en perssap van verse planten (succus). Het is van allergrootste belang een juiste oplosmiddel te gebruiken om zo de werkzame stoffen en hulpstoffen in hoge concentraties in de oplossing te verkrijgen en daarmee in het lichaam te kunnen worden opgenomen.

 

Als oplosmiddel wordt veelvuldig een mengsel van alcohol en water gebruikt. Aangezien alcohol een natuurlijke conserveringsmiddel is hoeven er geen chemicaliën worden toegevoegd voor het bewaren van de oplossingen. Alcohol heeft ook als voordeel dat vluchtige oliën en vetachtige stoffen er makkelijk in worden opgenomen.

De geneesmiddelen worden uit de hele plant of uit delen van de plant bereid en daardoor behouden de werkzame stoffen hun oorspronkelijke vorm en samenstelling, waardoor de risico op bijwerkingen minimaal is. Toch is uit ervaring gebleken dat sommige kruiden hoofdpijn, diarree, duizelingen en misselijkheid kunnen veroorzaken, verminder dan tijdelijk de dosering of stop het gebruik.

Bij een operatie of het gelijktijdig gebruik van reguliere middelen kan er eventueel een vermindering van werking optreden. Vraag aan uw arts, drogist of apotheek wat voor gevolgen dit voor u kan hebben

Meer weten over dit onderwerp?  vraag een van de medewerkers van Puur Medium® van ©Mireille online! Kijk in het profiel van de consulent of er kennis van is.

 

copyright tekst: ©Puur Medium van ©Mireille Online (tekst mag alleen vermenigdvuldigd/gekopieerd worden met bronvermelding: ©www.puurmedium.nl)