Dharma

Dharma: oud-Indisch voor ‘de leer’, de manier naar Verlichting volgens Boeddha. Hier is het belangrijk om veel goede daden te doen en als je dat doet beschik je over de volgende 6 goede eigenschappen: 1. Gul zijn 2. Anderen geen kwaad doen 3. Geduldig zijn 4. Niet opgeven goed te doen 5. Mediteren 6. Wijsheid
Synonyms: boeddha, verlichting, de leer, goede daden.

Betekenis Dharma in het hindoeïsme?

Dharma in het hindoeïsme is het juiste handelen, op de juiste tijd, op de juiste manier en om de juiste redenen volgens de universele wetten van de menselijke natuur wat tot tevredenheid, geluk en voorspoed zal leiden.

Het wiel van Dharma

Het wiel staan voor de door Boeddha ontwikkel de weg naar vrijheid via een 8- voudig pad. Het volgen van dat pad helpt bij het ontwikkelen van een kalme geest en bij het omgaan met de voortdurende veranderingen in het leven.
Het 8- voudig pad:
1. Juiste manier van zien: Weten, wat goed en slecht is en de gevolgen snappen van wat we doen. 2. Juiste motief: Wat we doen, doen we met de juiste instelling en niet alleen maar om iets terug te krijgen of aandacht te krijgen. 3. Juiste manier van praten: Met woorden anderen geen pijn doen. 4. Juiste manier van doen: Wanneer je iets doet, denk dan aan alle anderen en niet alleen aan jezelf. 5. Juiste manier van leven: Geen drugs nemen of verkopen, geen dieren doden, niet stelen. 6. Juiste inspanning: Je inspannen, een goed leven te leiden en niet alleen maar inspannen om te krijgen. 7. Juiste oplettendheid: Let op, dat we in gedachten en daden samen in harmonie op deze wereld leven. 8. Juiste concentratie: Mediteren en goeie dingen doen, zodat we verlichting kunnen vinden.

 

 

https://mireilleweetmeer.nl/

https://www.puurmedium.nl/woordenboek/boeddhisme