Boeddha

Boeddha: een spiritueel leider die de grondlegger is van de spirituele stroming Boeddhisme. Deze leefde ongeveer 450 – 370 voor Christus in India, geboren als Siddharta Gaudama. Boeddha betekent ‘de Verlichte’, deze naam kreeg hij omdat hij verlicht werd.
Hij was een prins en had alles in overvloed, maar toch voelde hij zich niet tevreden en leeg, net als iedereen zich weleens voelt. Hij ging studeren en later ook mediteren en zo trok hij zich uiteindelijk terug in eenzaamheid. Op zoek naar het geluk dat eeuwig duurt. Op 35 jarige leeftijd is hem dat gelukt, hij werd verlicht.

Boeddha ging rondtrekken om anderen te onderwijzen en had vele volgelingen. Op 80jarige leeftijd stierf hij en liet het Boeddhisme achter. Een zeer uitgebreide en complete leer. Het gaat over hoe de wereld werkt en waarom alle pogingen om gelukkig te blijven leven altijd mislukken. Boeddha laat je zien waarom mensen ongelukkig zijn, maar ook dat er een manier is om dat te stoppen.

De vier edele waarheden en het achtvoudige pad.

De “4 edele waarheden heet die manier. 1. Leven is lijden. Niemand kan altijd gelukkig, tevreden en gezond zijn. Het komt altijd wel een keer voor dat we verdrietig, boos of ziek zijn, of erg twijfelen. 2. We lijden omdat we altijd maar willen “hebben”. 3. Je kunt dit gevoel van “willen hebben” laten ophouden. Dat heet verlichting. 4. Er is een manier, een weg, die naar verlichting leidt, waar het “willen hebben” stopt.

Die manier noemde Boeddha het “”nobele 8-voudige pad”. 1. Juiste manier van zien: Weten, wat goed en slecht is en de gevolgen snappen van wat we doen. 2. Juiste motief: Wat we doen, doen we met de juiste instelling en niet alleen maar om iets terug te krijgen of aandacht te krijgen. 3. Juiste manier van praten: Met woorden anderen geen pijn doen. 4. Juiste manier van doen: Wanneer je iets doet, denk dan aan alle anderen en niet alleen aan jezelf. 5. Juiste manier van leven: Geen drugs nemen of verkopen, geen dieren doden, niet stelen. 6. Juiste inspanning: Je inspannen, een goed leven te leiden en niet alleen maar inspannen om te krijgen. 7. Juiste oplettendheid: Let op, dat we in gedachten en daden samen in harmonie op deze wereld leven. 8. Juiste concentratie: Mediteren en goeie dingen doen, zodat we verlichting kunnen vinden.