Regressie is teruggaan naar de oorzaak van het probleem. Veel problemen hebben hun wortels in een traumatische ervaring in het verleden. Dit kan een op zichzelf staand trauma zijn zoals een auto ongeluk, maar het kan ook een traumatische periode zijn, bijv. een nare kindertijd.

In regressie therapie werk je met emoties, niet om de emotie, maar om de bijbehorende herinneringen aan een gebeurtenis weer terug te halen. Je krijgt inzicht in hoe deze gebeurtenissen je leven hebben beïnvloed. Nog belangrijker is dat je inzichtelijk krijgt welke invloed deze gedragingen, gedachten en gevoelens in het nu in je dagelijks leven hebben. Welk gevoel gaat er schuil onder de emotie en mag je daarin op een liefdevolle wijze helen.

Gedrag

Soms zijn er in het heden situaties waarin je bepaalde emoties, gedrag en functioneren laat zien die sterk afwijken van wat normaliter logisch of gepast zou zijn.De gedragingen komen voort uit ervaringen uit het verleden. Die zijn in het heden een trigger en roepen daardoor een reactie op.

Wat is leeftijd regressie?

Soms gaan  kinderen zich jonger gedragen dan hun leeftijd. Zij vallen terug in een eerdere levensfase en het gedrag wat daar bij hoort.

Syoniemen: Terugkeer, Terugval, Achteruit, Teruggaan