Pilates is een training waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve training die je spiergroepen versterkt en rekt om een sterk maar ook soepel lichaam te krijgen. Het is een fitnesssysteem uitgewerkt in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates. Hij ontwikkelde zijn methode tijdens WO1 met de bedoeling om het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, beval hij een aantal oefeningen aan met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden evenals hun belangrijkste spieren verstevigen.

Methode voor lichamelijke en geestelijke conditionering

In 2020 wordt een aantal versies van Pilates onderwezen en de meeste zijn gebaseerd op maximaal negen principes. Frank Philip Friedman en Gail Eisen, twee studenten van Romana Kryzanowska, publiceerden in 1980 het eerste moderne boek over Pilates, The Pilates Method of Physical and Mental Conditioning. Daarin schetsten ze zes “principes van Pilates”. Deze zijn op grote schaal overgenomen – en aangepast – door de bredere gemeenschap. De oorspronkelijke zes principes waren: ademhaling, concentratie, daarnaast controle, precisie, ‘centriciteit’ en tenslotte  een vloeiende bewegingen (flow). Daaraan zijn in een aantal versies vervolgens uitlijning, uithoudingsvermogen en tot slot ontspanning toegevoegd.

Ademen

In Return to Life wijdt Pilates een gedeelte van zijn inleiding specifiek aan het ademen van “lichamelijke huisreiniging met bloedcirculatie”. Hij zag grote waarde in het verhogen van de zuurstofopname evenals de circulatie van dit zuurstofrijke bloed naar elk deel van het lichaam Dit zag hij als reinigend en stimulerend. Een goede volledige inademing en volledige uitademing waren hierbij de sleutel. Hij adviseerde mensen om de longen eruit te persen alsof ze een natte handdoek zouden drogen. Bij Pilates-oefeningen ademt de beoefenaar uit met de inspanning en vervolgens weer in bij terugkeer.

Bron: https://nl.wikipedia.org

Consulent die meer weet over Pilates https://www.puurmedium.nl/consulent/jeannette

Synoniemen: Fitnessmethode, Fitnessonderdeel, yogastijl, Fitnessysteem