Mudra: betekent letterlijk gebaar of zegel en komt uit de Indiase cultuur. Ze worden beschreven in de oude Veda’s. Mudra’s zijn inmiddels in heel Azië terug te vinden in het hindoeïsme, boeddhisme, taoïsme en shintoïsme.

Mudra’s zijn houdingen van de handen die invloed hebben op je lichaamsenergie of je stemming. De handen en vingers houdt men in een behaalde positie, maar het hele lichaam kan ook deel van de mudra uitmaken. Tijdens Indiase dans komt dit tot uiting bijvoorbeeld.

De meest bekende mudra´s zijn die die tijdens een meditatie worden gedaan. En sommige mudra’s maakt men onbewust zoals bijvoorbeeld die waarbij de ellebogen op de tafel steunen en de vingertoppen tegen elkaar aan laten rusten.

Mudra’s zijn in het Oosten sinds duizenden jaren in gebruik, in het bijzonder bij het Boeddhisme. Boeddha-beeldjes hebben vaak de handen in bepaalde houdingen. Ze werden en worden nog steeds gebruikt als spirituele oefening, als een manier om verlichting te bereiken. Men gebruikt ze ook bij fysieke klachten.

 

Meer weten over dit onderwerp? vraag een van de medewerkers van Puur Medium® van ©Mireille online en weet Meer! Kijk in het profiel van de consulent of er kennis van is.

*copyright tekst: Puur Medium® van ©Mireille Online (tekst mag alleen vermenigvuldigd/gekopieerd worden met bronvermelding: www.puurmedium.nl ®)