Mindfulness betekent volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus waardoor je meer afstand van je gedachten creëert.Door mogelijkheden te ervaren in het nu is er meer ruimte voor plezier en ontspanning. Aandachtig en opmerkzaam aanwezig zijn in het nu.

De grondlegger van Mindfulness

Jon Kabat Zinn (1944) is de grondlegger van van de mindfulness training zoals wij die in het westen kennen. Anders dan dat zijn achternaam misschien doet vermoeden is hij geen boeddhistische monnik. Jon Kabat Zinn werd in 1944 geboren in New York.

Hij is emeritusprofessor in de medicijnen en promoveerde in 1971 als moleculair bioloog aan het Massachutts Institute of Technology.

In de jaren 60 kwam Kabat Zinn in aanraking met meditatie, yoga en boeddhistische filosofie. Geïnspireerd door een retraite van de Vietnamese zenboeddhist Tich Nhat Hanh ontwikkelde hij in 1979 de achtweekse Mindfulness-Based Stress Reduction training (MBSR). Deze ging hij doceren aan de door hem opgerichte Stress Reduction Clinic in het medisch centrum van de University of Massachutsetts.

Consulenten Mediums Paragnosten Helderzienden

 

Met zijn MBSR training wilde Kabbat Zinn wat betekenen voor patiënten bij wie de pijn te chronische was om te behandelen. Hij had geen idee of de training aan zou slaan, maar al snel kreeg hij positieve signalen terug. Patiënten hadden minder last van lichamelijk en geestelijke klachten en ervaarden positieve veranderingen in hun instelling, gedrag en van het beeld dat ze van zichzelf, anderen en de wereld om hen heen hadden.

Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in Mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

Een dagelijkse routine die toegepast wordt is de Bodyscan

De bodyscan meditatie haalt je uit je hoofd en brengt je meer in contact met je lichaam. Wat voel je en wat ervaar je nu op en in dit moment? De oefening maakt je weer bewust van het hier en nu. Tijdens de meditatie is alles oke wat je voelt en ervaart. Je scant je lichaam zonder een oordeel te hebben.

 

Synoniemen: Aandachtig, Opmerkzaam