Geweldloze communicatie is een vorm van communicatie waarbij het gaat om de feitelijke waarneming. Hoe vaak communiceren we niet vol oordeel naar de ander. Zeker als we in een conflictsituatie belanden. Veelal is het een moeilijke weg om in contact te blijven met jezelf en vandaar uit te communiceren. Emoties nemen de overhand en dienovereenkomstig zit je voor je het weet in een scheldpartij of trek je jezelf terug uit de situatie. Beide keren met een onbevredigend gevoel. Geweldloze communicatie leert je aan de hand van een paar principes je eigen communicatie te hanteren.

De principes zijn :

•    De Feitelijke Waarneming
•    De Gevoelens
•    De Behoefte

Wanneer je deze drie inzichtelijk krijgt leer je hoe je hiermee ten eerste liefdevol naar jezelf en vervolgens naar en met de ander kan communiceren. Daardoor zul je merken dat gelijk of ongelijk net als welles en nietes geen rol meer spelen. Respect voor elkaars gevoelens, behoeften en haalbaarheid in de communicatie staan centraal. Je zal een groei aan erkenning ten eerste in jezelf en vervolgens in de ander gaan ervaren. Eisen wordt verzoeken. Fantastisch om bijvoorbeeld mee te werken in je relatie en werk.
Goed toegepaste geweldloze commincatie werkt niet met een “Hidden Agenda”. Hiermee wordt bedoeld dat er geen uitkomst is waar naar toe gewerkt wordt. De uitkomst is open en kent daardoor geen kleuring vooraf.

https://mireilleweetmeer.nl/mireille-in-de-media/

https://www.puurmedium.nl/consulent/jose

 

Synoniemen: Verbindende communicatie, Samenwerkende communicatie