éDoula is meestal een vrouw die een zwangere vrouw begeleidt en ondersteund tijdens haar zwangerschap, de geboorte en erna. Dit doet zij zowel fysiek, emotioneel en mentaal.
het woord Doula komt uit het Grieks en betekent : “dienende vrouw”.

Verschil met een vroedvrouw is:

Een Doula begeleidt vanuit een psychologische aanvulling op de medische zorg. Ze is geen vroedvrouw, wat een medisch beroep is. Ze voert nooit een medische handeling uit en neemt nooit medische verantwoordelijkheden. Zij/hij is een soort bevallings-coach. In nederland is er voor zover nu bekend één mannelijke Doula
In de opleiding staan zowel verloskunde, pijn bestrijding, pathologische- en fysologische kennis als
persoonljke ontwikkeling centraal

Taak van een post partum Doula

Vooral het  ondersteunen van de moeder in haar herstel, zodat zij zich zo comfortabel, verzorgd en ondersteund mogelijk voelt. Dit kan bijvoorbeeld doormiddel van  massages, belly binding, ondersteuning met kruiden en lekkere, gezonde en voedzame snacks. Ze helpt bij het opbouwen van een band met je kindje en het geven van borstvoeding. Deze taak start als de kraamzorg is geweest.

Ook ondersteuning in de vorm van stervensbegeleiding

Een levenseinde doula wordt ook wel stervensbegeleider, death midwife, death doula, end- of life doula, Soulmidwife of laatste levensfase begeleider genoemd. Het is een ondersteuner in de laatste levensfase op ‘niet medisch gebied’.

Een end of life doula ondersteunt in de laatste levensfase in de breedste zin van het woord. De meeste levenseinde begeleiders zijn ervaringsdeskundige en volgen vanuit hun hart een aanvullende opleiding. Met de reden om anderen te ondersteunen in dit mooie maar niet gemakkelijke proces. Zo ook zijn er medisch geschoolde begeleiders, denk hierbij aan verpleegkundigen.

 

https://www.puurmedium.nl/spiripedia

https://mireilleweetmeer.nl/

Synoniem: dienende vrouw, bevallings coach