Dierenriem

Dierenriem: de dierenriem of zodiak is een brede strook in ons hemelruim. Hierin staan bepaalde constellaties/groepen sterren die niet alleen gebruikt werden samen met de zon en maan maar ook met de planeten om kalenders op te stellen. De beweging van de zon en de voortdurende verandering van de sterrenhemel heeft de mens van oudsher gefascineerd.

De sterrenhemel draait iedere dag van oost naar west om een vaste pool. Op het noordelijk halfrond is deze pool op minder dan 1 graad van de poolster verwijderd. Om die reden is oriënteren gemakkelijk. De sterren rond de poolster bewegen zich in een concentrische cirkel om haar heen. Enerzijds  duiken aan de oostelijke horizon  voortdurend nieuwe sterrenbeelden op die vervolgens in het westen weer ondergaan. De zon markeert de dag en de nacht. Zo keert de zon na verloop van een jaar terug op dezelfde plaats aan de sterrenhemel.

 

Het wordt gebruikt in de astrologie.

De dierenriem ligt alleen scheef over de aarde heen. Dit heeft tot gevolg dat het tijdperk waarin we leven zich steeds verplaatst. Dit noemen we precessie. Binnen de astrologie is het bestaan van de twaalf astrologische tijdperken het gevolg van precessie.Rond 21 maart verplaatst het sterrenbeeld Vissen naar de Waterman. Dit vindt plaats op het lentepunt. Astrologisch beschouwd staan we aan het begin van het Waterman tijdperk. Volgens oude astrologische tradities verdeelde men de weg die de zon aflegde in twaalf parten. Telkens met een lengte van 30 graden.

De zon zal zich in een jaar tijd bewegen door alle tekens. Deze stellen voornamelijk levende wezens of dieren voor. Uit het Grieks: zooion = levend wezen of dier.  ‘Dierenriem’ of zodiak is een andere naam voor de strook van sterrenbeelden. Het enige niet-levende wezen uit de dierenriem is de Weegschaal en is pas in latere tijden toegevoegd. We zien de schalen van de Weegschaal bijvoorbeeld als de klauwen van de Schorpioen.
Synonyms: dierenriem, sterrenbeelden, zodiak

Meer weten over de dierenriem jouw sterrenbeeld of horoscoop? Vraag een van de medewerkers van Puur. Medium® van ©Mireille online en je weet Meer! kijk in het profiel van de consulent of er kennis is van astrologie.

 *copyright tekst: Puur Medium® van ©Mireille Online (tekst mag alleen vermenigvuldigd/gekopieerd worden met bronvermelding: www.puurmedium.nl ®)