Uitleg 7 chakra’s

7 chakra’s: De chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam. Er zijn zeven chakra’s en deze spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft bijvoorbeeld invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties.

Daarom vind je  hier per chakra een beknopte uitleg. Wil jij persoonlijk advies over jouw chakra’s vraag het onze Mediums en paragnosten! Zij stemmen zich persoonlijk af op jouw energie en kunnen jouw persoonlijk adviseren en verder helpen met tips en eventueel een chakra healing zodat al jouw chakra’s weer goed kunnen stromen.

Uitleg 7 chakra’s

Uitleg 7 chakra’s:

7 chakra’s: Er zijn zeven chakra’s. Ieder chakra heeft daarom dus bijvoorbeeld ook een eigen invloed op bepaalde lichaamsfuncties en bijbehorende emoties. Ter ilustratie hierboven een afbeelding met alle 7 chakra’s zodat jij het beter in beeld krijgt. Het zou dan ook ideaal zijn als alle chakra’s open zouden staan en even actief zouden zijn. Want dan zou je lichamelijk en geestelijk in balans zijn. Helaas is dit meestal niet zo. Soms zijn chakra’s bijvoorbeeld niet actief genoeg waardoor blokkades in de energie kunnen ontstaan. En om dit nu juist weer te compenseren worden andere chakra’s juist overactief. Wist je dat er o.a. verschillende technieken voor zijn om de chakra’s te stimuleren. Zodat de werking van de je chakra’s  opnieuw in evenwicht kunt brengen. De 7 chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam.

Uitleg 7 chakra’s

1e Chakra: Het Stuit chakra – Uitleg  chakra’s

Het wortel- of stuitchakra: geeft ons een basis en fundament zodat het ervoor kan zorgen dat we daardoor stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Het wortelchakra houdt ten eerste verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties en in het hier en nu. 

Kenmerken van de wortel- of stuitchakra:
Plaats: uiteinde van de ruggengraat
Kleur: rood
Emotie: angst
Staat voor: Het wortelchakra houdt o.a. verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties. Als deze chakra bijvoorbeeld open is, voel je je gegrond, stabiel en veilig. Je bent aanwezig in het hier en nu.
Te weinig actief: angstig en nerveus, gebrek aan discipline, te mager, gehaast.
Overactief: Materialistisch, hebzuchtig, zwaarlijvig, traag.
Kruid/geur: Ceder
Edelstenen: obsidiaan, onyx, robijn, quartz
Element: aarde
Lichaamsdelen: benen, botten, dikke darm
Actie: Ik ben, ik heb

2e Chakra: Het Sexuele chakra – Uitleg chakra’s

Het tweede chakra: Dit chakra staat voor onze emotie en seksualiteit. Als dit chakra open staat, kun je o.a. bijvoorbeeld  je emoties vrij laten gaan. Je kunt daardoor ook uiten zonder over emotioneel te worden. Omdat je dan veel meer open staat  voor intimiteit en bent daardoor gepassioneerd en levendig. Je weet precies wat je wilt. Levensvreugde en creativiteit vinden de basis in dit chakra en daardoor ook een gezonde omgang met seksualiteit. Doordat hartstocht en emoties niet worden onderdrukt, maar vooral geuit. Stroomt de levensenergie evenwichtig door het tweede chakra, dan kun je bijvoorbeeld je creatieve potentieel volledig tot uitdrukking brengen. Onder andere zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust duiden erop dat dit chakra geactiveerd is.

Kenmerken van de sacraal chakra:
Plaats: Onderbuik, geslachtsorganen, onderrug en heupen
Kleur: oranje
Emotie: schuldgevoel
Staat voor: Emotie en sexualiteit. Als deze chakra open staat kun je jouw emotiesvooral vrij laten gaan en uiten zonder over-emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt.
Te weinig actief: frigide, stijfjes, afgepast, gesloten, kan niet genieten.
Overactief: overgevoelig, te emotioneel reageren, sex verslaving, dwangmatig gedrag.
Kruid/geur: gardenia
Edelstenen: koraal, agaat
Element: water
Lichaamsdelen: baarmoeder, geslachtsdelen, nieren, blaas
Actie: ik voel

 

3e Chakra: Het Zonnevlecht chakra – Uitleg chakra’s

Het derde chakra: In het derde chakra staat het ego vooral centraal. Hier draait het o.a. om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is deze chakra open dan heb je vooral genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Je kunt gevoelens toestaan zonder er door te worden overspoeld. Daarnaast staat deze chakra voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten omdat dat je een unieke plaats in het universum hebt. Deze chakra is de zetel van eigenwaarde en een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd en doelgericht door het leven te gaan. Daarom staat deze chakra samen met het tweede chakra voor creëren. →Scheppingskracht.

Kenmerken van de navel chakra of solar plexus:
Plaats: Plexus solaris
Kleur: geel
Emotie: schaamte
Staat voor: Wilskracht en macht. Zoals bijvoorbeeld je gedrag in de groep. Is deze chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering. Je kunt spontaan reageren en voelt dat je jezelf onder controle hebt.
Te weinig actief: passief, besluiteloos, verlegen, weinig zelfvertrouwen
Overactief: dominant, agressief, overactief
Kruid/geur: gardenia
Edelstenen: amber, topaas, citrien, tijgeroog
Element: vuur
Lichaamsdelen: spierenstelstel, spijsvertering
Actie: ik kan, wil

 

4e Chakra: Het Hartchakra – Uitleg chakra’s

Het vierde chakra: Het hartchakra staat voor liefde, menselijkheid, geborgenheid en affectie. Als dit chakra open staat, is ben je bijvoorbeeld erg meelevend en vriendelijk. Je bent dan vooral in staat harmonieuze relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en je omgeving staan centraal in dit chakra. Het zorgt vooral voor onder andere  een liefdevol en ondersteunend contact met de ander.

Kenmerken van het hartchakra:
Plaats: hart
Kleur: groen
Emotie: verdriet
Staat voor: Het hartchakra, staat voor liefde, zelfliefde, vriendelijkheid en affectie. Als het open is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan.
Te weinig actief: verlegen, eenzaam, weinig gevoel voor anderen, bitter, kritisch
Overactief: afhankelijk, bezitterig, jaloers
Kruid/geur: lavendel, jasmijn
Edelstenen: emerald, rozekwarts, toermalijn
Element: lucht
Lichaamsdelen: longen, hart, armen, handen
Actie: ik bemin en word bemind

 

5e Chakra: Het Keelchakra – Uitleg 7 chakra’s

Het vijfde chakra: Met een goed geopend keel-chakra kun je jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek & creatief  gebied. De verantwoordelijkheid nemen voor je persoonlijke behoeften vindt zijn oorsprong in het keel-chakra. Het vijfde chakra verbindt het hartcentrum met het voorhoofd-chakra en is hiermee de bemiddelaar tussen voelen en denken.

Kenmerken van het keelchakra:

Plaats: keel
Kleur: blauw
Emotie: leugens
Staat voor: Je zelf uiten, kunnen zeggen wat er in je omgaat. Je kunt jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. Liegen kan dit chakra afsluiten.
Te weinig actief: angst om te spreken.
Overactief: je praat teveel, kan niet luisteren
Kruid/geur: Kaneel, Laurier
Edelstenen: lapis lazuli, turquoise, groene aventurijn
Element: geluid
Lichaamsdelen: keel, oren, armen, handen, mond
Actie: ik spreek en word gehoord

 

6e Chakra: Het 3e Oog – Uitleg chakra’s

Het zesde chakra: Intuïtie en fantaseren, inzicht en voorstellingsvermogen horen thuis in het 3e Oog chakra. Ook alles wat niet binnenkomt via je 5 gebruikelijke zintuigen, maar via je 6e zintuig, zoals helder wetendheid, heldervoelendheid, helderziendheid, etc. Dit chakra is de verbinding met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis.

Kenmerken van de 3e oog-chakra:

 

Plaats: voorhoofd, tussen de ogen
Kleur: indigo
Emotie: illusie
Staat voor: Inzicht en visualisatie. Als het open is heb je een goede intuitie en kun je fantaseren, heb je voorstellingsvermogen.
Te weinig actief: geen visie, geen inzicht, slecht geheugen, rechtlijnig,
Overactief: te veel in een fantasiewereld leven, kan hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties veroorzaken.
Kruid/geur: steranijs
Edelstenen: lapis, saffier, quartz
Element: licht
Lichaamsdelen: ogen
Actie: ik zie

 

7e Chakra: Het Kruinchakra – Uitleg chakra’s

Het zevende chakra:
Dit chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. Een geopend kruinchakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie. Een besef dat je deel uitmaakt van een groter geheel en een diep innerlijk vertrouwen dat er een hogere macht is die van ons houdt en ons altijd geeft wat wij nodig hebben.

Kenmerken van de kruinchakra:

 

Plaats: kruin
Kleur: paars
Emotie: illusie
Staat voor: De kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Als deze chakra open is ben onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.
Te weinig actief: moeite met leren, niet open voor spiritualiteit, apatisch
Overactief: overintellectueel, verwarring, spiritueel verslaafd.
Kruid/geur: lotus
Edelstenen: ametist, opaal, diamant, maansteen, woestijnroos
Element: kennis, informatie
Lichaamsdelen: zenuwstelsel, hersenschors
Actie: ik weet

[consulenten]