Kundalini – transformatieproces

Kundalini – transformatieproces

Shiva & Shakti

Kundalini – transformatieproces: Het begrip Kundalini hoort oorspronkelijk thuis in de Tantrische traditie. Deze levensenergie (Prana) verdeelt zich in twee werkelijkheden, namelijk Shiva (het bewustzijn in totale rust) en Shakti (energie in beweging). Shakti, het heilig vuur,wordt ook wel de slang genoemd. Shakti is de veroorzaker van de illusie en het geconditioneerd ego denken en leidt tot alle karmische formaties, maar zij is ook de bevrijder hiervan. Wanneer de Kundalini actief wordt (als de slang ontwaakt) kom je terecht in een transformatieproces. Het energiesysteem reinigt zichzelf van oud karma en vormt een nieuw lichtlichaam. In andere woorden, je maakt een sprong naar een hoger bewustzijnsniveau. Dit proces gaat eigenlijk over het omarmen van je schaduwkant dus de tegenstellingen in jezelf accepteren. Daarbij is het van belang dat je je emoties toelaat. Deze emoties hebben nog te maken met het verleden. Na het verwerken hiervan komt de innerlijke rust.

De slang Shakti

De slang (Shakti) ligt opgerold in je stuitbeen. Wanneer de slang in jou ‘wakker’ wordt, reist deze via je ruggengraat omhoog waar het zich zal verenigen met Shiva (het totale bewustzijn). Tijdens deze reis omhoog haalt de slang alle onverwerkte emoties uit de desbetreffende chakra’s. Zij zuivert dit met het zogenaamd ‘heilig vuur’, met andere woorden; zij brengt onverwerkte emoties aan het licht. Alles wordt uit het donker gehaald en in het licht gezet (onder de aandacht gebracht) Als het goed is krijg je dit keer een andere kijk op de zaak. Dit nieuwe inzicht wordt vervolgens door Shiva meegenomen naar Shakti. Dit verruimt je bewustwording. De slang reist meerdere malen op en neer door je energielichaam, net zo lang totdat alle emoties zijn verwerkt.

Soms voel je het vuur letterlijk branden in je lichaam. De slang ‘raakt’ een stukje karma aan. Bij tweelingzielen wordt het hartchakra veel gevoeld. Het is geen makkelijk proces, maar één ding is zeker, je bent op weg om weer jezelf te worden! Je hebt alle tools in huis om dit tot een goed einde te brengen. Luister goed naar je innerlijke stem. Deze vertelt je welke stappen je moet nemen, je bent immers leerling en meester ineen.
Hoe lang het transformatieproces precies duurt valt echter niet te voorspellen. Iedereen doet dit op zijn eigen, uniek manier.

Onverwerkte emoties: Emotioneel en lichamelijk ongemak

Onverwerkte emoties kunnen overweldigend zijn als ze ‘loskomen’. Soms lijkt er soms op dat alles tegelijk naar boven te komt. Daarnaast kun je ook nog last hebben van lichamelijk ongemak. Deze klachten verplaatsten zich door het hele lichaam heen. Dan weer hier en dan weer daar. Medisch gezien valt er te ontdekken, maar je voelt je wel degelijk niet lekker. De loskomende emoties hebben invloed op je lichaam. Emoties die je jarenlang hebt weggestopt. Daarnaast kent de ziel het begrip tijd niet en sommige onverwerkte emoties gaan zelfs terug tot in vorige levens. Sommige thema’s hebben meerdere levens nodig om te begrijpen. Het schoonmaken en zuiveren van de chakra’s kan dus voor lichamelijk en geestelijk ongemak zorgen. Ik heb de meest voorkomend klachten even voor je op en rijtje gezet:

Lichamelijke klachten

Extreme hitte of koude ervaringen door heel het lichaam (met name op de rug), pijn in armen of benen, jeuk, zweten, pijn in hart en hoofd, pijn in de nek, migraine aanvallen, rode ogen, druk in en om het hoofd, trillingen in het lichaam, versnelde hartslag, heftige energiestoringen door het hele lichaam of in de ruggengraat.

Psychische ervaringen

Veel verdriet, huilen, snelle gedachten, woedeaanvallen, veel energie of juist weinig, depressie, angsten, frustraties, veel gevoelens van eenzaamheid, vergeetachtig zijn, sufheid, helderziendheid, helderhorendheid, telepathie, precognitie (iets van te voren), het horen van stemmen en hoge geluiden, visioenen, ervaringen uit vorige levens en uittredingen.
* Een apart kenmerk van dit proces is het ‘losschudden’ van oud karma (het loslaten van het oude ego lichaam). Dit zijn zeer heftige momenten waarbij het lichaam ongecontroleerd heftig trilt. Je schut als het ware de oude energie uit het pijnlichaam. Tijdens zo’n aanval ervaar je angst en verdriet wat gepaard kan gaan met heftige huilbuien. Na die ontlading ervaar je een grote innerlijke rust, alles is goed zoals het is, volledige acceptatie van licht en donker. Uiteraard moet je lichaam bijkomen van dit soort reinigingssessies. Hoofdpijn, pijn in de nek, moeheid, pijn in de spieren en darmproblemen kunnen soms enkele dagen aanhouden. Geestelijk gezien ben je opvallend helder, maar houdt rekening met je lichaam die wat vertraagd achter de feiten aanloopt. Gun jezelf rust en drink voldoende water. Dit soort reinigingssessies kunnen zich meerdere malen herhalen. Wanneer je iets nog niet los kan laten uit je pijnlichaam kun je last krijgen van rugpijn. De slang blijft dan als het ware ‘steken’ in het stuitbeen. Dit veroorzaakt pijn en straalt uit naar de onderrug. lichamelijk ongemak geeft vaak een verwijzing naar een specifiek chakra. Schaf daarom een goed Chakra boek aan tijdens deze periode. Je kan dan zien om welk thema het gaat.

Je onbewust schuldig voelen over je schaduwkant

In elk leven heb je te maken met karma. Bij dat woord krijgen we soms een negatieve associatie, maar het is simpelweg een natuurlijk proces van actie en reactie. De wet van wederkerigheid. Je kan dit vanuit een positieve of negatieve kant bekijken. Je doorleeft bepaalde thema’s leven na leven, totdat je het thema begrijpt.

Sommige mensen hebben onbewust last van een schuld of schaamtegevoel over hun schaduwkant. Je ziet dan dat het transformatieproces stagneert. Dit heeft vaak te maken met vorige levens. Je hebt dit niet altijd bewust in de gaten, dat je zelf het proces stagneert. Maar heb je het gevoel dat je niet verder komt en blijft steken, overweeg dan eens om in regressie te gaan. Dit kan uitkomst bieden.

 Verslavingsgevoelig en ontvankelijk zijn

Het is logisch dat je zo nu en dan de emotionele pijn zou willen verzachten. Daarom kan je in deze periode wat meer verslavingsgevoelig zijn. Alcohol, eten, drugs, roken, medicatie en seks zijn middelen waar vaak naar wordt uitgeweken. Maar hier schuilt een risico in, want als je niet tijdig aan de rem trekt creëer je hierdoor nog een extra probleem. Als je tóch de neiging hebt om hieraan toe te geven, probeer dan eerst eens uit te zoeken wat voor een emotie achter deze verslaving zit. Denk goed na aan wat er aan vooraf ging, voordat je de neiging had je te verliezen in verslavend gedrag. Wat ging er aan vooraf, welke gedachtes en emoties speelden er door je hoofd. Zoek hulp als je er zelf niet uit komt en als de verslaving je leven dreigt te gaan beheersen. Mocht je tóch medicatie nodig hebben om de emoties wat af te vlakken, laat je dan goed voorlichten. Zoek uit om wat voor een medicatie het gaat en wat de bijwerkingen zijn. Zorg voor een goede begeleiding, want hier schoort het namelijk wel eens aan. Deze soort medicamenten om de emoties af te vlakken hebben doorgaans een verslavende bijwerking, dus maak een plan van aanpak. Bespreek dit met je arts en met name over het verloop van dit soort tijdelijke hulpmiddelen.

Voeding, lichaam en geest

Voeding kan een troostmiddel zijn, maar let goed op met wat je eet, met name in deze periode. Sommige voedingstoffen kunnen het lichamelijk ongemak namelijk juist verergeren. Denk maar eens aan suiker, het geeft je een tijdelijke energie boost, maar vrij snel daarna kom je terecht in een dip. En als je je al niet zo happy voelt, komt die klap soms dubbel zo hard aan. Vervolgens zal je meer suiker tot je willen nemen en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel, die overigens moeilijk te doorbreken valt bij suiker. Een goed boek over voeding is aan te rader in deze periode. Maar ook een boek over de toegevoegde additieven in ons voedsel. Omdat je wat gevoeliger bent in deze periode zou je meer dan ooit allergisch kunnen reageren op chemische toevoegingen. Een mooie bijkomstigheid is dat je op deze manier bewuster met je voeding omgaat. Dit past weer in een bewuster leefpatroon. Veel water drinken is een pre. Het zuivert en balanceert. Voeg zo nu en dan ook eens wat Crab Apple (type remedie Bach Bloesem therapie) toe aan het water. Dit reinigt lichaam en geest.

Ook op lichamelijk gebied kan je het chakrasysteem een handje helpen. Yoga, zwemmen, wandelen, fietsen, en bijvoorbeeld in de tuin werken zijn allemaal prachtige methodes om het systeem wat beter te laten stromen. Daarnaast zal het je ook beter aarden. Heel soms kunnen Yoga technieken het transformatie proces verergeren. Volg lessen bij een goed opgeleide Yoga instructeur. Het liefst bij één die op de hoogte is van het Kundalniproces.

Adem

Let eens goed op je ademhaling in deze periode. Adem wat vaker ‘bewust’ door. Het liefst ‘door’ je hartchakra. Dit geeft ruimte in lichaam en geest. Door beter te ademen laat je ook spanningen los. Een teken van te weinig zuurstof en het te lang vasthouden van oude energie is herhaaldelijk gapen. Tijdens deze periode sta je sowieso wat meer ‘open’ voor energieën. Alles is tenslotte energie, daar kun je niet omheen. Maar een goed geaard mens staat in z’n kern en is beter beschermd. Ademhalingstechnieken zijn makkelijk toepasbaar en overal te doen.

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt veel voor tijdens dit proces. Soms lijkt het er op dat je de enige bent die dit meemaakt. Je hebt het gevoel dat niemand je meer begrijpt en dat je ook nergens écht meer bijhoort. Je sociale contacten worden minder en je bent bang dat je straks niemand meer overhoudt. Soms heb je niet eens meer de puf om al je contacten te onderhouden en om alles en iedereen nog van dienst te zijn. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zorgen gaan maken over deze eenzaamheid is niet aan te raden, het hoort er nu eenmaal bij. Tevreden zijn met het gezelschap van jezelf maakt onderdeel uit van dit proces. Maak opnieuw kennis met jezelf en wordt je eigen beste vriend of vriendin. Hoe lang dit soort periodes duurt is voor iedereen weer verschillend. Ook hier wordt je weer geconfronteerd met je schaduwkant. Acceptatie zorgt voor de snelste verlichting.

 Nancy

[consulenten]